Piknik z zapachem gęsiny — XI Święto Gęsi w Biskupcu Pomorskim

2014-07-19 11:33:18(ost. akt: 2014-07-19 11:44:13)
Migawka z ubiegłorocznego X Święta Gęsi w Biskupcu Pomorskim

Migawka z ubiegłorocznego X Święta Gęsi w Biskupcu Pomorskim

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

W najbliższą niedzielę, 20 lipca, w Biskupcu Pomorskim obędzie się jedenaste Święto Gęsi zorganizowane przez Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi oraz wójta gminy Biskupiec. Początek imprezy zaplanowano na godzinę 13.
— Zapraszamy na kolejny festiwal smaków z gęsiną w roli głównej do amfiteatru w Biskupcu Pomorskim i zapewniam, że na pikniku nikt nie będzie się nudził — mówi Krystyna Ziejewska, prezes ISPG.


Wśród atrakcji przygotowanych przez organizatorów można polecić pokaz kulinarny z degustacją potraw z gęsiny dla gości pikniku. Będzie również tradycyjny konkurs kulinarny, którego jurorami będą też przedstawiciele publiczności.
 Tak więc wszyscy, którzy zdecydują się na spędzenie niedzieli na biskupieckim pikniku, mogą liczyć na dobrą i smakowitą zabawę.


Wśród zespołów, które pokażą się na scenie amfiteatru, będzie kapela "Fest", zespół "Sumptuastic" oraz gwiazda wieczoru — znana grupa "Loka". Zabawę pod chmurką poprowadzi zespół "Tropic".


Szczegóły imprezy przedstawiamy na publikowanym plakacie.


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.
Swoją stronę założysz klikając na http://nowemiasto.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony.
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij tutaj

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Kuraś #1442946 | 89.228.*.* 20 lip 2014 09:39

    PÓŁGĘSEK, jest to wędzona pierś gęsiny, wczesniej w odpowiednio piklowa i w nazalewie 2 - 3 doby moczna. kolor półgęska, mięsiwa, jest ciemny podbny do uwedzonej domowym sposobem szynki. Wedznie to proces do 2 dwóch tygodni. Kiedyś jdłem taką wędzą na pierś przepisem ludzi ktorzy nie mają zielonego pojęcia o kulturze przyrządzania gęsi, to lepiej nie wspominać. Jeśli są osobnicy, ktorzy z zająca rosoł gotują, to o czym my mówimy? Feeeeeeeee!

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5