Najlepszy festiwalowy chleb wypiekła gospodyni z Wielkich Bałówek

2015-08-17 11:53:25(ost. akt: 2015-08-17 13:52:46)
Komisja konkursowa ocenia festiwalowe chleby

Komisja konkursowa ocenia festiwalowe chleby

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu, po raz drugi zorganizowało Festiwal Chleba Ziemi Lubawskiej. Jednym z głównych elementów imprezy był konkurs na najlepszy chleb. Tym razem zwyciężył bochenek z Wielkich Bałówek.
Konkurs odbywał się pod okiem Mirosławy Bartkowskiej ze stowarzyszenia, a komisja pracowała pod kierunkiem Jana Skuzjusa z Łąkorza. Przypomnieć trzeba, ze zadaniem uczestników było przedstawienie tradycyjnie wypieczonego bochenka chleba, takiego jakie stawiano niegdyś na stołach regionu lubawsko-nowomiejskiego.

Po dokładnym zapoznaniu się z konkursowymi bochenkami i degustacji dostarczonych chlebów, komisja uznała, że najlepszy wypiek przyjechał z Wielkich Bałówek, a jego autorką jest Urszula Żmijewska.

Po wręczeniu nagród przez organizatorów i oficjalnych gości odbył się wykład prof. Katarzyny Majewskiej z olsztyńskiego UWM na temat żywności tradycyjnej i naszego powszedniego chleba.
Ponadto zorganizowano warsztaty pieczenia chleba, czynna była też wystawa zabytkowego sprzętu do piekarskiego.

Więcej „festiwalowych” szczegółów znajdzie się na łamach piątkowej Gazety Nowomiejskiej. ul


Czytaj e-wydanie


Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.
Swoją stronę założysz TUTAJ ".
Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie.   Pomogę: Igor HrywnaCzytaj e-wydanie


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5